Zes Apeldoorners actief in Parijs. Goed voor 7 medailles!

De prachtige sportzomer 2025 ligt inmiddels achter ons. In Apeldoorn mochten we natuurlijk genieten van het EK Beachvolleybal op het Marktplein, maar het ultieme hoogtepunt van deze zomer waren toch wel de Olympische én Paralympische Spelen in Parijs. Met daar ook meerdere deelnemers uit Apeldoorn.

 

Harrie Lavreysen, sinds deze zomer de beste Olympiër op de Zomerspelen ooit, pakte maar liefst drie keer goud bij het baanwielrennen. Op de sprint en de keirin deed hij dat individueel. Hattrick Harrie, zoals hij sindsdien genoemd wordt, traint elke doordeweekse dag in ”ons” Omnisport en woont daar ook in de buurt. De vele trainingsuren, de strikte voorbereiding en zijn grootse ambitie bracht hem bij zijn grote doel: drie keer goud.
Op de teamsprint pakte hij het goud samen met Roy van den Berg, ook woonachtig in Apeldoorn, en Jeffrey Hoogland. En, alle drie gaven direct aan graag samen door te willen gaan tot Los Angeles 2028. Een mooi vooruitzicht.

 

Wat Harrie kan, kan ik ook. Dat is wat Tristan Bangma moet hebben gedacht. Ook hij pakte drie keer goud, maar deed dit zowel op de baan als op de weg. Op de openingsdag van de Paralympische Spelen won hij, samen met zijn piloot Patrick Bos uit Amstelveen, de 4 kilometer achtervolging op de baan. Daarna verlegde de Apeldoorner zijn vizier, hij doet mee aan de paralympische spelen vanwege zijn visuele beperking, naar de weg. Daar pakte hij, wederom samen met Bos, ook het goud in de tijdrit en bij de wegwedstrijd. Naast Hattrick Harrie, hebben we nu in Apeldoorn dus ook Triple Tristan.

 

Er werd niet alleen in de wielersport medailles gewonnen, maar er kwam ook nog een bronzen waterpolo-medaille naar Apeldoorn. Iris Wolves, al jarenlang vast lid van het Nederlands team, won met haar teamgenoten de zenuwslopende troostfinale tegen de Verenigde Staten. Na een grote achterstand kwamen ze knap terug en sloegen toe in de laatste minuut. Een terechte derde plaats!

 

Sprintster Marije van Hunenstijn liep tweemaal in een kolkend Stade de France met haar ploeggenoten de 4x100 meter estafette. Het behalen van de finale was al een prestatie van formaat. Helaas kon het team daar niet boven zichzelf uitsteken, maar met een finaleplaats op de Spelen van 2024 in Parijs kan Marije heel trots zijn.

 

Celeste Plak speelde mee bij de volleybaldames. Zij hadden zich na een spannende kwalificatie kunnen plaatsen voor de Parijs, maar helaas verloren zij alle drie de wedstrijden in de poule. 

 

De Sportraad Apeldoorn is trots op deze deelnemers aan de Olympische én Paralympische Spelen dit jaar en feliciteren hen met de behaalde prestaties. Op dinsdag 18 februari 2025 vindt in Orpheus het Apeldoorns Sportgala plaats. Een uitgelezen kans om alle Olympische en Paralympische sporters in het zonnetje te zetten, maar ook alle andere bijzondere Apeldoornse sportprestaties van het jaar 2024. Houd deze website in de gaten voor meer informatie omtrent het Sportgala 2024.