Op weg naar een psychologisch veilige sportorganisatie

van Jan Werkhoven, adviseur Sportraad, (mediator, coach en vertrouwenspersoon.

In een snel veranderende wereld is het essentieel dat organisaties en verenigingen een cultuur creëren waarin medewerkers/leden zich veilig, gewaardeerd en vrij voelen om ideeën, feedback en zorgen te uiten. Dit gaat verder dan alleen fysieke veiligheid - het gaat om een psychologisch veilige omgeving waarin mensen durven te experimenteren, kansen nemen en samen leren.

Veilige versus psychologisch veilige (sport) cultuur:

- Een veilige cultuur richt zich vooral op het voorkomen van fysieke risico’s en ongevallen. Procedures en regels staan centraal.

- Een psychologisch veilige cultuur gaat een stap verder. Hier voelen mensen zich emotioneel veilig om kwetsbaar te zijn, fouten te maken en nieuwe dingen uit te proberen zonder angst voor negatieve consequenties.

- In een psychologisch veilige omgeving durven mensen open te communiceren, feedback te geven en te leren van fouten. Dit leidt tot meer innovatie, betrokkenheid en proactief handelen.

Samen naar een psychologisch veilige cultuur:

Het bereiken van een psychologisch veilige cultuur is een gezamenlijke inspanning van alle betrokkenen. Enkele belangrijke stappen:

1. Leiderschap en rolmodellen: Leidinggevenden, bestuurders en invloedrijke leden, (trainers en andere afgevaardigden) moeten het goede voorbeeld geven door zelf kwetsbaarheid te tonen, maar ook door de situatie of voortgang bespreekbaar te maken, regelmatig te evalueren en fouten toe te geven.

2. Open communicatie en feedback: Creëer platforms, (ook tijdens vergaderingen en bijeenkomsten), waar mensen veilig hun mening kunnen uiten en feedback kunnen geven, ook op leidinggevenden en voorbeeld functionarissen.

3. Creëer ruimte en gelegenheid voor experimenten: Moedig mensen aan om nieuwe ideeën uit te proberen, ook als die mogelijk mislukken. Vier successen, maar leer ook van fouten.

4. Inclusie en diversiteit: Zorg voor een diverse vertegenwoordiging en inclusieve omgeving waar iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

5. Leren en ontwikkeling: Investeer in training en begeleiding om medewerkers/leden vaardigheden te laten ontwikkelen en gezamenlijk te leren.

Op weg

Het creëren van een psychologisch veilige organisatie is een uitdagend maar lonend proces. Door leiderschap, voorbeeldgedrag, open communicatie, ruimte voor experimenten en een inclusieve cultuur kunnen organisaties, verenigingen en andere samenwerkingsvormen een omgeving bouwen waar mensen zich veilig, gewaardeerd en gemotiveerd voelen om het beste uit zichzelf te halen. Dit is essentieel voor duurzaam succes in een snel veranderende wereld.

 

Voor meer informatie zie de Campagne Blijf je stil of praat je erover? van het Centrum Veilige Sport (https://centrumveiligesport.nl/preventie/tools-en-informatie/campagne-blijf-je-stil-of-praat-je-erover)