Rapport onderzoek Capaciteitsstudie binnen- en buitensportaccommodaties Apeldoorn 2023-2040

Sportaccommodaties nemen een prominente plek in binnen de gemeentelijke sportinfrastructuur en worden gezien als een belangrijke voorwaarde voor het faciliteren van sportbeoefening. Inzicht in hoe het aanbod zich verhoudt tot de behoefte maakt inzichtelijk waar vraag en aanbod wel of niet op elkaar is afgestemd. Toekomstramingen (bevolkingsgroei) in relatie tot sportparticipatie maken duidelijk waar eventueel ruimtelijke opgaven (opschalen of afschalen) voor de gemeente liggen.

 

In 2024 start de gemeente met het opstellen van sportaccommodatie beleid. Als onderlegger voor het sportaccommodatiebeleid is actueel inzicht nodig in de behoefte aan binnen- en buitensportaccommodaties. Met die onderlegger als basis gaan we de komende maanden aan de slag om het beleid verder vorm te geven. Natuurlijk gaan we daar in een volgende fase ook met verenigingen in gesprek.

 

Het meest recente onderzoek, gedaan door het Mulier Instituut dateert echter al uit 2016/2017. Om een actuelere onderlegger te hebben voor het op te stellen sportaccommodatiebeleid is afgelopen jaar aan het Mulier instituut opnieuw de opdracht gegeven onderzoek te doen. Het doel van het onderzoek is om tot inzichten in de behoefte aan binnen- en buitensportaccommodaties te komen, en hoe deze behoefte zich naar verwachting zal ontwikkeling richting 2040.

 

Dit onderzoek is inmiddels afgerond en het college deelt bij deze graag het door het Mulier Instituut opgestelde rapport met u. In het rapport worden de feitelijke bevindingen weergegeven zoals het Mulier instituut heeft opgetekend naar aanleiding van deskresearch (dataonderzoek), trends en ontwikkelingen en interviews met stakeholders.

Klik hier voor naar het rapport. (https://www.sportraad.nl/content/13465/download/clnt/107430_Capaciteitsstudie_Apeldoorn_2023_def.pdf)